Zdrowa żywność a ekologia

Od paru lat dużo mówi się zarówno o zdrowej żywności, jak i żywności ekologicznej. Pojęcia te jednak nie oznaczają tego samego, mimo że często używane są zamiennie. Jakby tego było mało, jedno i drugie pojęcie bywa mylone także z żywnością wegetariańską. Co jest czym w tym zamieszaniu i jak jeść zgodnie z zasadami ekologii?

Zdrowa żywność ma związek przede wszystkim z dietą. Do zdrowej żywności możemy zaliczyć pewne owoce, warzywa czy bio-jogurty. To, że są one składnikami pewnej diety nie oznacza jednak, że ich produkcja jest zgodna z zasadami ekologii. Tym bardziej ekologii nie można utożsamiać z ideologią wegetariańską. Duży obszar rynku żywności ekologicznej stanowi ekologiczne mięso. Przetworzona na różne sposoby soja i inne produkty roślinne są skierowane do wegetarian. Dla miłośników ekologii produkowana jest żywność każdego rodzaju – tyle, że zasady produkcji muszą być zgodne z ekologicznymi przepisami.

Żywność ekologiczna w przypadku roślin oznacza przede wszystkim minimalne zużycie chemicznych środków ochrony roślin i stymulujących wzrost. W przypadku wędlin kluczem jest karmienie bydła naturalną paszą i unikanie stosowania hormonów i antybiotyków. Takie restrykcje nie dotyczą tak zwanej zdrowej żywności. Podobnie przedstawia się sprawa GMO. Ekologia nie akceptuje GMO, natomiast wielbiciele zdrowej żywności niekoniecznie muszą być przeciwni ingerowaniu w roślinne genotypy

Related Articles

Zostaw komentarz

© 2018 Żywność. Wszystkie prawa zastrzeżone.