Kontrowersyjne badania

www.monit.net.pl

Co jakiś czas w mediach usłyszeć można o wynikach ogólnopolskiej kontroli jakości produktów spożywczych. Badaniom podlegają także produkty ekologiczne, a kontrolerzy co jakiś czas sprawdzają ich faktyczną „ekologiczność”. Niestety zdawkowe medialne informacje mogą wprowadzić wiele zamieszania. Kilka lat temu przez media przelała się fala krytyki pod adresem producentów żywności ekologicznej. Wszystko z powodu kontrolnych badań, które wykazały, że produkty, których opakowania sugerują ekologiczną zawartość, nie mają z „zielonymi” wiele wspólnego. W ten sposób dostało się całej branży eko, nie było to sprawiedliwe, gdyż rzetelni producenci posiadają wiarygodne certyfikaty. Tymczasem żywność, która „nie zdała egzaminu” to produkty mające jedynie udawać ekologiczne.

Recent Articles

Zostaw komentarz

© 2019 Żywność. Wszystkie prawa zastrzeżone.