Hodowla mięsa

Idea produkowania ekologicznej żywności zakłada uprawę roślinności w taki sposób, aby były one wolne od związków chemicznych szkodliwych dla naszego zdrowia oraz dla środowiska. Ekologiczna żywność to także ochrona zwierząt. W grę wchodzą tu względy etyczne. Bydło czy trzoda powinny być karmione wysokiej jakości karmą, a ich rozwój zwierzęcia nie może być sztucznie stymulowany, np. przy pomocy sterydów czy antybiotyków. Mięso zwierzęcia hodowanego w taki sposób jest znacznie zdrowsze, ale niestety droższe. Cena ekologicznego mięsa jest pochodną kosztów produkcji – leczenia zwierząt, odpowiednia opieka i żywność kosztują znacznie więcej na ekologicznych farmach. Trudności i wyższe ceny wiążące się z ekologiczną hodowlą mogą jednak za kilka lat odejść w niepamięć, to samo dotyczy etycznego wymiaru hodowli i uboju zwierząt. Małymi krokami zbliża się alternatywa – hodowla tkanek.

www.wystawa-galeria.pl

Na hodowanie poszczególnych organów albo tkanek pozwala szybko rozwijająca się inżynieria genetyczna. Dziś niełatwo jednoznacznie stwierdzić, czy hodowane w taki sposób białko zwierzęce faktycznie będzie nadawało się do celów spożywczych, a jeśli tak, to kiedy. Możliwości takiej nie można również wykluczyć. Naukowcy coraz lepiej radzą sobie z tworzeniem kolejnych organów i tkanek. Jeśli uda się wykreować tanią metodę tego typu produkcji, możliwe, że czeka nas rewolucja w przemyśle spożywczym.

Recent Articles

Zostaw komentarz

© 2019 Żywność. Wszystkie prawa zastrzeżone.