GMO i żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna to taka, która produkowana jest przy pomocy ekologicznych metod, czyli bez użycia nawozów i środków ochrony roślin zawierających pestycydy. Mogłoby się wydawać, że idealnie do tej definicji pasuje duża część roślinności genetycznie modyfikowanej. Dlaczego? Otóż wprowadzenie dodatkowych genów do roślinnego genotypu pozwala na znaczną poprawę odporności takiego organizmu na bakterie i choroby. Z kolei taka „wrodzona” odporność pozwala uniknąć stosowania dużej ilości środków chemicznych. Na większości blogów i for internetowych poświęconych ekologicznej żywności znajdziemy krytykę produktów GMO. Czy więc ekolodzy nie wiedzą co piszą czy jednak mają jakiś powód do krytyki?

www.26lo.waw.pl

Niestety ta druga opcja stanowi właściwą odpowiedź. Zdarza się bowiem, że żywność modyfikowana genetycznie wcale nie zmniejsza zużycia pestycydów. Dzieje się tak dlatego, że gen odpowiedzialny za produkcję białka wspomagającego odporność roślin może rozprzestrzenić się także wśród rosnących w pobliżu chwastów. W ten sposób uzyskujemy bardzo odporne i zdrowe rośliny, ale również odporne i zdrowe chwasty. Aby wytępić te drugie musimy zwiększyć ilość szkodliwych oprysków.

Poza tym, z punktu widzenia miłośników tzw. zdrowej żywności, największą zaletą takiego pożywienia jest naturalny smak, którego brakuje w nafaszerowanych chemią produktach na większości półek sklepowych. Modyfikowane genetycznie rośliny odstają od takiego wzorca – w końcu ich smak i kolor może być „podkręcony” przy pomocy dodatkowych genów, które w naturalny sposób nigdy nie znalazłyby się w roślinnym organizmie. Doskonałym przykładem tego, jak daleko mogą iść takie genowe mieszanki jest kukurydza z dodatkowym genem wyodrębnionym z genotypu skorpiona. Czy po jej zjedzeniu stanie nam się coś złego? Nie ma dowodów na to, aby zagrożenie istniało. Nie zmienia to jednak faktu, że kukurydza taka nie jest wartościowa dla miłośnika ekologicznego jedzenia, bo nie ma z naturalnością wiele wspólnego.

Recent Articles

Zostaw komentarz

© 2019 Żywność. Wszystkie prawa zastrzeżone.