Etyka i ekologia

O ekologicznej żywności mówi się często w kontekście zdrowego odżywiania. To co naturalne uważane jest za zdrowe, a zdrowe – choć droższe – wszyscy jeść chcemy. Poza posiłkiem pozbawionym dodatków chemicznych ekologia ma jednak do zaoferowania coś więcej. Mowa o korzyściach etycznych, które dotyczą sposobów produkowania mięsa.

Każda hodowla zwierząt musi spełniać narzucone przez ustawodawcę wymagania. Dotyczy to także ubojni. Nie wszyscy producenci żywności jednak liczą się z przepisami, a brak kar lub niewielkie kary nie są w stanie zmienić ich postępowania. Zdarza się, że zwierzęta są hodowane w wyjątkowo okrutny sposób. Ciasne klatki, w których spędzają całe życia czy wtłaczanie rurami pokarmu do gardeł to tylko namiastka „możliwości” niektórych hodowców. Ignorowane są także zasady humanitarnego uboju, zgodnie z którymi można zabić jedynie zwierzę, które zostało wcześniej ogłuszone.

smieci.recycling.edu.pl

Tym co może przekonać niehumanitarnych producentów zmiany postępowania jest na pewno spadek sprzedaży. Właśnie dlatego warto zainteresować się żywnością ekologiczną. Mimo że ekologicznie wytwarzane mięso wciąż będzie nie w smak wegetarianom, spełni wymogi tych, którzy pokarmu mięsnego nie odmawiają, a jednocześnie nie godzą się na niehumanitarne działania.

Recent Articles

Zostaw komentarz

© 2019 Żywność. Wszystkie prawa zastrzeżone.